Nagyon szeretem... Nem csak tesséklássék módjára, hanem oda vagyok érte! Az én családom amúgy is nagyon leveses (Isáéknál csak apósom, viszont a leveshúst ő sem eszi, az marad a dédire), nálunk elképzelhetetlen volt a vasárnap leves nélkül (apósomnak is az). Ma megfőzettem anyával a másik nagy kedvencemet, a tejfölös krumplilevest (mi fehéren eszzük, és nincs benne csülök), majd beszámolok róla (nagyon finom lett, és szerintem asszimiláltam a receptet):). Mi amúgy is kicsi korom óta eszünk nyulat (meg galambot), mert mindig volt olyan nagybátyám (anyuék kilencen voltak testvérek, és 22 unokatesóm van :)), akiknek volt nyula (meg galambja). Anya a tárkonyos levesek nagy sztárja, de most, hogy jött ez a lehetőség úgy gondoltam, kezembe veszem a kezdeményezést, és alanyi jogon magamévá teszem ezt is, és persze magamra formálom a receptet. Az eredményről csak annyit, hogy a tesóm vérig sértődött, mivel anya nem evett a híres gulyásleveséből, mert "maradt még egy kicsi otthon Anna leveséből". Egy 2,5 literes lábassal adtam neki, és ezek szerint az összes elfogyott :)). A papa csak annyit jegyzett meg, hogy kicsit nagy darabokra vágtam a zöldségeketv és a krumplit, mint ahogy neki tetszene, de jeleztem, hogy a másfél éves ennél kisebb kockákat még nem tud egyedül villázni. A mama a tejfölt hiányolta, mert ő tejfölösen csinálja, de szerintem így, illetve tálaláskor még egy csavarintásnyi citrommal tökéletes volt. A papa szerint sem hiányzott belőle semmi :)
Hozzávalók1/2 kg alsó nyúlcomb1/2 kg nyúlgulyás hús (lapocka)5 db sárgarépa karikázva5 db fehérrépa karikázva5 db közepes krumpli kockázvafél fej fehér hagyma apróra kockázvafél közepes fej zeller apróra kockázva3 ek liszt3 szál zellerzöld1/2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva2 ek tárkony4 ek olaj4 gerezd fokhagyma egészbensó, bors, szerecsendió ízlés szerintAz előfőzéshez: 2 babérlevél, 1 szem szegfűszeg, 10 szem vegyes bors fűszertojásbanÉN nem nagyon értek a nyúlhúshoz, így úgy döntöttem, tuti, ami biztos, kicsit előfőzöm a jószágot. Így fogtam azt a fazekat, amiben később is akartam főzni, és beleraktam a megmosott, feldarabolt, és a kisebb zsírcafatoktól megszabadított húst annyi vízzel, ami éppen elfedte, és a fűszerekkel. Felforrt a lé - naggyon finom illata volt-, hagytam, hogy főljön még kb 3 percig, a hab, ami keletkezett, leszedtem, aztán egy tálba kiszedtem a husikat, a levet leszűrtem, és félretettem főzőlének. Kimostam a fazekat, öntöttem bele 4 ek olajat, beledobáltam a zsírcafatokat, kicsit lepirítottam. A nyúltepertőt kivettem, és beletettem a lábasba a felkockázott hagymát. Üvegesre pároltam, rádobtam a felkarikázott zöldségeket pirítottam őket, rászórtam a lisztet, tovább pirítottam. Felöntöttem hideg vízzel az egészet először csak addig, hogy éppen elfedje, összekevertem a levest, tettem bele borsot, sót és frissen reszelt szerecsendiót, majd amikor láttam, hogy csomómentes, beletettem a húst és felöntöttem a főzőlével. Majdnem kifelejtettem a felkockázott krumplit meg a fokhagymát, így azokat is gyorsan beledobtam, felforrt, majd levettem takarékra, és hagytam főlni. Kb. egy órát főzte magát a leves, a vége felé kóstoltam, amit éreztem, hogy hiányzik belőle (tettem bele még egy mokkás kanálnyi pritamint), pótoltam. Amikor majdnem (úgy az 50. perc táján) megfőtt a hús és a zöldség hozzátettem a petrezselymet, a zellert és a tárkonyt, illetve fél citrom levét. Az óra végén felvettem a gázt, felforrt még egyszer, és lezártam. Kiszedtem a combokat, leszedtem róluk a húst (mert ugyebár Isa nem állhatja a csontosat, meg a gyereknek is egyszerűbb volt), és visszapakoltam a husokat a levesbe. Hagytam kicsit pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Nem tettem bele levesbetétet, hanem a lenti, kicsit szürreálisan kinéző, de annál finomabb muffinnal tálaltam.
Hozzávalók 6 darab muffinhoz: 2 tojás 8 dkg puha vaj2,5 dl tej30 dkg liszt 1 csokor apróra vágott petrezselyem1 tasak sütőporcsipet só
1 ek cukor
2 ek áfonya dzsem
Összeállítottam a tésztát, kiolajozott formákba adagoltam őket, és előmelegített 190 fokos sűtőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket. Kicsit meghűltek, kiszedtem a formából, és a jó kis meleg levessel tálaltam. Aki savanyúbban szereti, tehet bele citromot (vagy ecetet, ahogy anya tette). Megpróbálok finoman fogalmazni: bitang jó lett :)
|
Előfőzés |
|
Zsiradék piritása |
|
Zöldségek piritása |
|
Lisztszórás hideg vizzel felöntése |
|
Hús, krumpli és főzi magát a leves |