2010.11.23.
13:40

Írta: diobisztro

Házi savanyú káposzta


Nálunk a télre való felkészülés a savanyú káposztának való beszerzésével kezdődik. Hosszas válogatás, megfelelő lelőhely feltérképezése, a legkívánatosabb szálvastagságúra gyalult megtalálásával folytatódik.
Régebben több családnak megfelelő mennyiséget készítettünk, nagy fa kádban tényleg taposni kellett gumicsizmával beleálltak és hajrá, mostanra ez leredukálódott a saját szükségletre, kézi tömörítésre. Ha elfogy, akkor készül egy újabb adag.  Egy műanyag hordót használunk erre a célra, a tömörítéshez szükséges fa, még a múltat idézi, de ma sincs tökéletesebb megoldás, a nehezék egy 5 literes üveg vízzel megtöltve.
Mindenféle finomság készíthető belőle, a legegyszerűbb a natúr változat, pirított dióval megszórva, esetleg egy libazsíros pirítós mellé, finom teával. Nálunk, töltött káposzta, székely káposzta, rakott káposzta, szilveszterkor korhely leves, készül belőle.

Hozzávalók
30 kg gyalult káposzta
1 kg durva só
1csomag babérlevél
1 csomag szemes bors
10 db közepes, egész szárított paprika, nem a legcsípősebb fajta
2 közepes birsalma megmosva, feldarabolva
szárított kapor  szárával az edény aljára
ha van 2 cső szárított kukorica lemorzsolva, szép színt ad a káposztának

A sóval összekeverjük a fűszereket. 3 adagra osztjuk a káposztát, és a sós fűszerkeveréket. A hordó aljára tesszük a kaprot , a morzsolt kukoricát. Erre jön az első réteg káposzta, majd a fűszerek, következő réteg káposzta, fűszerek. Minden réteget alaposan préseljünk össze. A rétegek lezárása lehet egy nagy lapos tányér, ha nincsenek fából készült préselő fáink, erre jön a nehezék, egy nagy kő, vagy az említett 5 literes üveg vízzel töltve.Nincs más hátra, mint türelemmel lenni, 2-3 hét alatt összeérnek az ízek, készen vagyunk.
Amikor kiveszünk az edényből egy adagot, a préselő alkalmatosságot mossuk meg, és úgy tegyük vissza, ha szükséges a hiányzó folyadékot vízzel, esetleg kevés sóval is pótoljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr162620349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása