2010.12.09.
09:26

Írta: diobisztro

Egy kis napsütés a rossz időben - szicíliai cannolli

Kornél első (és eddig utolsó) külföldi útja Szicília volt - onnan hoztuk haza, csak akkor még nem tudtunk róla... :) Rengeteg elképesztően finom pizzát ettünk - ott ettem először ricottás és mascarponés pizzát, és egy akkora tál kagylót, mint egy lavór... A mandulalikőr és a mandula paszta minden képzeletet felülmúl. És sült rizsgombócot is ettünk feszt, amit majd szintén megosztok veletek :) Nagyon finom borokat ittunk, és öreg napjaimat Noto városában szeretném leélni, ahol ilyen, nemrég UNESCO pénzből felújított homokkő épületek vannak, és a városházájának aulájában egy Petőfi szobor áll... 

Az édességek közül igazán a fagyi vitte a pálmát, amiből ipari mennyiségeket ettünk meg, a másik ez a mindenhol kapható, és Palermóból származó, a karneváli időszak alatt készített cannoli - ami kicsi csövet jelent -volt, ami kifejezetten és eredeti szicíliai édesség. Az eredeti receptben, ahol mi ettük csak ricotta van a sült csőbe töltve szeletelt szárított citrus héjjal (azért citrus, mert már a IV. században telepítettek pl. citromfákat Szicíliában, és ma is a világ vezető citrom és narancstermesztői). A méretük eltérő, az ujjnyitól egészen ökölnagyságúig terjed. Anyósom ott és azonnal mély szerelembe esett a cannolival, nekem igazán az egy kicsit száraz volt elsőre. Persze az elmúlt jó két év alatt kifejlesztődött a mi ízlésünknek is tökéletesen megfelelő változat, amit most megosztok veletek. A kis csöveket, amiket mi használunk az Asia Center földszintjén lévő konyhafelszerelési boltban szereztük be, ez a legnagyobb, kb. 8 cm hosszú. Érdemes belőle 12/24 db-ot venni, mert az általam nagyon szeretett sajtos roló is ezzel az eszközzel készül, és kevesebb csővel nem valami szapora az elkészítése.

Hozzávalók  12 db-hoz
Tészta:
15dkg liszt
1 ek méz
1 ek cukor
1 csipet só
3 ek édes fehér bor
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, és kapunk belőlük egy meglehetősen kemény tésztát, amit hagyjunk pihenni fél órát. A pihentetés után liszttel nyújtsuk ki vékonyra - és délután a fittness teremben a karra erősítést el is hagyhatjuk, mert izzasztó művelet :). A kinyújtott tésztát vágjuk kb. 6x6 cm-es négyzetekre, és egyenként tekerjük fel a csövekre. Forró olajban sütjük ki - figyeljünk, mert nagyon gyorsan sül, csinos világosbarnán jó a színe! Kicsit meghűlnek a csövek, majd óvatosan húzzuk le róluk a sült tésztát.

Töltelék:
20 dkg ricotta
3 ek porcukor
1 zacsi vaníliás cukor
3 ek mascarpone
A tölteléknek valót jól elkeverjük, és amennyire lehet, levegősre verjük robotgéppel. Tehetünk bele több mascarpónét, vagy kandírozott gyümölcsöt, vagy citrom, lime-  illetve narancshéjat (mind a Lidlben, mind az Aldiban nagyon jó áron lehet kapni), vagy persze csokireszeléket. Habzsákkal csőr nélkül (mert a csőrben elakad a gyümölcs ha tettetek bele, ha nincs zsák, akkor ügyesen kávéskanállal) megtöltjük a csöveket, és egy éjszakára hűtőbe tesszük "érni". Kb. 3 napig áll el hűtőben. Ahogy telik az idő, a tészta teljesen felpuhul, de tényleg nagyon finom, és szaftosabb az eredetinél. A csövet tölthetjük persze édesített, a habszinfonból kinyomott tejszínhabbal is (a szifonba öntött tejszínt is ízesíthetjük tovább, csak figyeljünk, hogy nagyobb darabokat azért ne rakjunk bele, mert nem jön ki), akkor ezt tálaljuk azonnal - ebben az esetben a tészta jó ropogós lesz. A változatok száma végtelen :)

Szólj hozzá!

Címkék: desszert édes

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr522620371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása