2010.11.17.
09:31

Írta: diobisztro

Mindent a mézről, fűszerezve némi fahéjjal

Az idei méz gyűjtés nem volt túl sikeres a méheknek, az időjárás túlzottan szélsőséges volt. Ennek ellenére amit viszont sikerült begyűjteni tényleg nagyon finom, jó minőségű.Itt az ideje, hogy beszerezzük téli készletünket, törekedjünk biztonságos forrásra. A méz bizalmi termék, úgy, mint a dió, fontos a méhész személye szakmai kvalitása.Az ünnepek közeledtével érdemes a különféle mézeket kipróbálni, egy finom teába, mézes süteménybe, saláta öntethez, húsok ízesítésére.A mézről érdemes tudni, hogy inverz cukor, azaz, ha kikristályosodik újra folyékonnyá tehetjük 40fokon átváltozik folyékony arannyá. Érdemes vizet melegíteni, abba beleállítani az üveget és úgy felolvasztani, ha teába tesszük, várjuk meg amíg langyos lesz úgy tegyük bele, mert károsodik a beltartalom.

Akácméz
Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas, akácvirág illatú. Színe a származási helytől függően a színtelentől az enyhén sárgásig terjed, ritkán zöldes árnyalatú. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz, jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt Hungaricumnak számít.
Napraforgó méz
Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás, aranysárga színű. Gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az üveg aljára, s fölötte marad egy híg réteg. Színező hatása és erős íze miatt élelmiszer-alapanyagnak kiváló. Emiatt elsősorban sütéshez, főzéshez ajánlatos. Savtúltengést kiváltó hatású.
Repce méz
Karakteres ízű méz, főképp a sütőiparban használatos. Színe folyékony állapotban sárga, de mivel gyorsan kristályosodik ezért színe csont fehér. Kristályai aprók, melyek a méz élvezeti értékét nem csökkentik. Kevéssé savas, ezért gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas.
Vegyes-virágméz
Nem fajtaméz. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe és íze sokféle lehet. A vegyes virágméz születhet a mézüzemben történő többféle méz keverékéből is. Színe általában sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Mivel több virág nektárjából tevődik össze, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk.
Hársméz
Íze kesernyés, fűszerezett. Színe a gyűjtés idejétől függ (világostól a sötét sárgáig). Erős hársfavirág illatú. Lassan kristályosodik. Hörghurut enyhítésére kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiváló hatású.
Selyemfű méz (vaddohány-, selyemkóró méz)
Igen erős, jellegzetesen fűszeres, kissé vaníliás ízű illatos méz. Színe világosbarna. Lassan kristályosodik. Virágportartalma csekély, ezért virágporra érzékenyeknek ajánlott. Nyers ételek különleges ízesítője. Ez a méz szintén Hungaricum.
Gesztenyeméz
Kesernyés utóízű, gesztenyevirág illatú. Színe a borostyán-sárgától a sötétbarnáig terjed. Főzéshez nem ajánlott. Magas ásványi anyag-tartalmú, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, de visszértágulat mérséklésére is alkalmas. Étvágytalanságra kiváló ellenszer.
Ámorakác méz
Mézkészítés szempontjából az ámorakác a csodálatos szépségű Tisza-part legértékesebb cserjés növénye. Júniusban bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve a csodálatos természeti kincs begyűjtésére. Színe tükrös, aranybarna. Élettani hatása kiváló, erősíti a szervezet védekező rendszerét. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti a szívet és szabályozza a szívműködést. Natúr fogyasztásra, valamint ételek, italok ízesítésére kiváló.
Galagonyaméz
Világos színű, hamar kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél, keringési zavarban szenvedőknek, vagy infarktus után ajánlott.
Menta méz
Világos-zöldes színű, mely sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, érzéstelenítő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Nagyszerű vizelethajtó, súlycsökkentő hatású méz
Fenyőméz
Sok foszfort és mangánt tartalmaz. Azoknak ajánlható, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy ásványi anyagok hiányában szenvednek. Szamárköhögésnél, tüdő- és légcsőbajoknál kiváló gyógyír. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatású, vérszegénység esetén kitűnő gyógyhatású készítmény.

Az egészségre gyakorolt hatás:

•    Koleszterinszint
Két kanál mézet és három teáskanál törött  fahéjat keverjen össze  2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken.
Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.
•    Fogyás
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt,  este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.  
    Megfázás
Ha gyakran megfázik, három napon  keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
•    Szívbetegség
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és  lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be.
•    Ezen kívül könnyíti légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
•    Artritisz
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.  A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. .
•    Fogfájás
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
•    Hólyagfertőzés
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését!
•    Gyomorpanaszok
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a   gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
•    Az immunrendszer erősítése
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen.  A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
•   Nehéz gyomor
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.
•   Nátha
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
 

4 komment

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr42620339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.11.17. 09:31:00

Alonne: egy a gomba-méz projekt lehet, hogy érdekelne bennünket:DDD!!
Különös tekintettel ezekre a különleges mézekre, amiről még nem is hallottam.

diobisztro 2010.11.17. 09:31:00

Vali: tényleg fura első hallásra a kávé mézzel, de azt hiszem a melange az a kávé, ami egy réteg méz, utána sok-sok tejhab és a kávé hmmmm nagyon finom.Gondolom ti is megszoktátok ezt a finomságot és nem is hiányzik a cukor?

alonee 2010.11.17. 09:31:00

Mi a Bihar hegységből hordjuk a mézet. Az én két kedvencem a medvehagyma és a fenyőméz. Mindig Sanyitól vettük aki szállásadó, túravezető és mellesleg enyhén idegbeteg. Mikor a fiam kisebb volt és krónikus hörghuruttal bajlódott, mi kakukkfűmézet adtunk neki, immunerősítő hatása miatt. Amiről nem esett szó az a propolisz, Sanyi barátom napi rendszerességgel fogyasztotta ,és hát khmm, Erzsike néni a felesége mindig meglepően kiegyensúlyozottnak tűnt. Talán csapok is egy WoW mentes hétvégét és kiugrok aszalt gombáért és mézért a Biharba.

Vali 2010.11.17. 09:31:00

Egy méhész vevőnk váratlanul nehéz helyzetbe került és nem tudta kifizetni a tartozását. Azóta bartelezünk és kanna számra hozzuk tőle a mézet. Én már egy éve a kávémat is mézzel iszom, bár eleinte nagyon berzenkedtem ellene. A párom már 2 éve teszi ugyanezt.
süti beállítások módosítása