2010.11.02.
10:06

Írta: diobisztro

Vadas zöldfűszeres muffinnal, avagy műfajok keveredése

A vadas nagy kedvenceim közé tartozik. Ritkán szoktuk készíteni, ugyanis ritkán jutunk vadhoz. Most kaptunk ajándékba vaddisznó combot, apukát ünnepeltük, vendégeket vártunk, a hely, az idő minden összejött, hogy nekilássunk. Én csak úúúgy azért, mert éhes vagyok, nem állok neki főzni, nekem mindig kell valami alkalom, valaki, akinek, és amiért főzök. Akkor viszont lendületet veszek, mindent beleadok és persze kellően kíváncsi vagyok /már érzem a tömjén illatát, amivel parányi egómat cirógatják:)/ elsősorban arra, ahogyan esznek, mindig figyelem a reakciókat:) Sokat lehet ebből tanulni:)) Ritkán eszem a vendégekkel, olyankor én felszolgálót játszom, és csak a desszertnél csatlakozom:)), ezért gyakran kapok kritikát, de lassan elfogadnak. Úgy, ahogy vagyok:)

Hozzávalók:


1 kg vadhús szarvas comb, vaddisznó comb lényeg színhús
1 kg vegyes zöldség, annyi összesen, amennyi a hús (répa, hagyma, gyökér)


Pác:
1 nagyfej hagyma
1 dl 5%-os borecet
2 db babérlevél
3-4 gerezd fokhagyma
1 kkanál szemesbors
1 kkanál boróka bogyó
1 kkanál koriander
só 6 ek olaj
1,5 dl vörös bor
4 dl tejföl
2 ek mustár
pirospaprika


Muffinhoz:
1 ek olaj 3-4 szál kakukkfű
1 szál zeller zöldje
1 ág rozmaring kb.10 cm-es
1 csokor petrezselyem 4-5 szál majoránna, vagy 1 teáskanál
2 tojás
8 dkg vaj
2,5 dl tej
30 dkg  liszt
1 tasak sütőpor
só 1 ek cukor

A hús
2-4 nappal a készítés előtt bepácoljuk. A pácléhez 1, 2 liter vizet forralunk, a fűszereket beletesszük, 5 percig forraljuk (ha teatojásba tesszük, nem úszkál a lében, könnyebb vele dolgozni), lehűtjük, a húsra öntjük, mellé tesszük a feldarabolt zöldségeket, lefedjük, és mehet a hűtőbe.

Főzés előtt a húst kivesszük a pácból, leszárogatjuk, felszeleteljük. Olajat hevítünk, a húst mindkét oldalát megkapatjuk. Hozzáadjuk a leszűrt zöldségeket, a teatojásban a fűszereket, felöntjük 1dl páclével. Fedő alatt 30 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, és vajpuhára pároljuk, ez még + 30-60 perc, az idő nem annyira fontos, a lényeg puha legyen a hús!! Ha elfő a leve páclével pótoljuk.
Ha elkészült, kivesszük a húst, tálra rendezzük melegen, tartjuk,
A léből kivesszük a babérlevelet és a teatojást,  a zöldségeket turmixszoljuk. Hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot, tejfölt, ételsűrítővel vagy liszttel beforraljuk.

A muffin:
200 fokra előmelegítjük a sütőt, a formát kikenjük olajjal. A petrezselymet felaprítjuk. A felolvasztott vajba tejjel elkeverjük a tojásokat.
A lisztet, sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a tojásos, tejes vajat, a zöld-fűszereket.
A formát ¾ ig töltjük, a sütő középső részén 20-25 percig sütjük. Tálaláskor tejföllel, pirospaprikával díszíthetjük, most petrezselymet használtam, nagyon jól összehozta a köretet a szósszal.

Ez a nagyon jól sikerült kör volt! A muffin kifejezetten kiemelt pontszámot kapott, Kornél két kézzel tolta be, apukám, aki köretnek a krumplipüré, sült krumpli, rizs körből ritkán lép ki, most elismerően bólogatott és csendesen hümmögött:)) Annám még a tortámnál is elismerőbben nyilatkozott arról a muffinról, amit most sütöttem először. A muffin, mint műfaj kimaradt eddig az életemből:)

Ui. A húsnál elállt a szavam - nagyon omlós lett. Én a vadast ki nem állhatom egy gyerekkori trauma eredményeként, így a húst és a muffint két kézzel toltam be szósz nélkül :) Ja, figyeljetek, a muffint nem kell túlsütni, ha világosbarna a teteje már jó, mert kiszárad! Nyamm :) A.

Szólj hozzá!

Címkék: szarvas desszert sós

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr712620317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása