2010.10.29.
19:57

Írta: diobisztro

Nagyon bírom az anyósomat - Mézes-mustáros lazac spenótos babbal


A héten még hétfőn leültünk anyósommal, és előre kitalál-tuk, hogy melyik nap mi legyen a menű, és ehhez mérten vásároltunk be. Meg-próbálom otthon is bevezet-ni, mert sokkal egyszerűbb a vásárlás, ha előre letudjuk az egészet, és amikor főzünk csak be kell nyúlni a hűtőbe, és ad egy biztonságot ahhoz, hogyan szervezzük a napunkat.
Amikor a mai vacsit - ami eredetileg ebédnek indult, de maradt maradék tegnapról, így először azt fogyasztottuk el - kitaláltuk, én mindenképpen halat szerettem volna m ára. Elsősorban azért, mert Kornélnak legalább hetente egyszer halat kell ennie (hál' istennek szereti is, bár a szardíniát egyenlőre elutasítja az ég tudja miért). Másodsorban anyu miatt; életem első 20 évében, amikor még otthon laktam, és anyu főzött rám, mi minden pénteken húsmenteset ettünk. Akkor, amikor otthon laktam, nekem az fel sem tűnt, de amikor elköltöztem, és anyu rákérdezett, hogy mit szándékozom pénteken enni, mindig emlékeztetett, hogy pénteken nem eszünk húst. A mama görög katolikus, és otthonról hozta ezt - ahogy tudom, a húgom átvette. A mi étkezésünk viszont annyira ad hoc, hogy nem tudtam/akartam ezt tőlük átvenni. Viszont mai fejemmel azért igyekszem erre (is) figyelni.
És akkor amiért odavagyok anyósomért: belement abba, hogy kísérletezzünk a héten, és olyat főzzünk, amit eddig még sosem. És a mai vacsoránk annyira finom lett, hogy a szavunk elállt, és mindketten az utolsó cseppig megettük az egészet. Mind a hal, de leginkább a köret jó citrusos lett, amit tökéletesen kiegészített az édes paradicsom, és egy jó pohár Tokaji Furmint. Ez a vacsi - amennyiben le tudja győzni párunk a spenóttal szembeni averzióját - szerintem egy tökéletes kettesben töltött vacsinak is elmegy. Mivel Isa csak holnap érlezik, így csak anyósomnak adtam egy cuppanós puszit azért, amilyen :)
Akkor a recept 2 főre - ez egy kb. 15 perces étel, 410 kcal per adag
A páchoz
1 ek Floriol oliva olaj
1 ek szójaszósz
2 kk méz
2 kk mustár
1 ek citromlé
2 szelet lebőrözött lazacfilé (kb. 15 dkg per szelet)
A köret
400g konzerv óriás vajbab leszűrve és leöblítve (nettó 240g)
20dkg fagyasztott leveles spenót (a tescós tökéletes, abból egy fél zacsi)
2 nagy gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
10 szem koktélparadicsom félbe vágva (lehet több is)
4 ek Floriol oliva olaj


Előző este elkészítjük a pácot, és bepácoljuk a lazac-szeleteket. Vacsi előtt 15 perccel a még fagyott spenó-tot (vagy ha volt annyi eszed, akkor a felolvasztottat :)) lassú tűzön teflonon zsíradék nélkül megfonnyasszuk (fa-gyottan kb. 5-8 perc, olvasz-tottan kb. 2 perc). A spenó-tot kiszedjük a teflonból egy szűrőbe, és kinyomkodjuk a levét. Ugyanebbe a serpenyő-be tesszük az oliva olajat, a leöblített vajbabot, a fok-hagymát, a citrom alkatrészeket, és jól összemelegítjük őket. Közben egy másik serpenyőben oliva olajon elkezdjük sütni a pácléból kivett lazacot (oldalanként 2-3 percig). Amint összemelegedett a bab, levesszük a tűzről, tessék lássék összetörjük egy villával, hozzáadjuk a spenótot, visszatesszük a tűzre, ráöntjük a páctálban visszamaradt páclevet, és összeforraljuk. Amikor a lazac második oldalát sütjük, mellé dobjuk a koktélparadicsomokat. ÉS ennyi... Nagyon finom, és abban maradtunk anyósommal, hogy az eddigi sima só-bors-olivaolajas lazacsütés helyett innentől csak ilyen páccal esszük a lazacot. Fenséges :)

2 komment

Címkék: lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr12620311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.10.29. 19:57:00

Anyósom nem olvasta a bejegyzést, csak felolvastam neki, ami írtál :) Vigyorgott, és köszöni :))

timus 2010.10.29. 19:57:00

Ó, puszilgasd meg az anyósod minden nap, ha ilyen, jól becsüld meg, gratulálj magadnak :D Ritka ám az ilyesmi!
süti beállítások módosítása