2010.12.30.
08:53

Írta: diobisztro

Szilveszteri babonaságok lencseropogóssal

A szilveszter az a nap, amit nem tudok igazán hová tenni az ünnepek sorában. Elsősorban azért, mert valamiféle kötelező jókedv, ma minden szép és minden jó hangulat fékeveszett bemutatására sarkallja az embereket, másrészt, pedig nekem nem ünnep, inkább egy jó alkalom, hogy szabadon időt töltsünk a barátainkkal, családunkkal. A IV.században élt Szt. Szilveszter ünnepe az újév vigíliája, előestéje. Ezen a napon mindenféle zajkeltő eszközzel a régi megfáradt energiát, erőt ki kell tessékelni a környezetünkből.  No, ez eddig rendben is van, de… és itt a de minden embernek személyes új éve van és pediglen a születésnapja, az én szótáramban ez jelenti az, ezt tartom a legfontosabb ünnepnek egy ember életében. Mindazonáltal a jeles naphoz kapcsolódó szokásokat, babonákat, az ártani, nem hat gondolat miatt… szóval a lencse maradJ)
Elsősorban január elsejéhez köthetőek bizonyos tiltó és megengedő szokások. Mit is szeretne az ember magának „varázsolni”: egészséget, sikert, pénzt, szerelmet, szerencsét ezzel nagyjából le is fedjük a vonatkozó szokások mibenlétét, mi több az ember életének, céljainak teljes spektrumát J
Lássuk mit is tehetünk az ügy érdekében:
Első helyen napjainkban a pénz: nem tesz ugyan boldoggá, szokták mondani, sem azt akinek nincs, sem azt akinek van, de jobb, ha van, mintha nincs alapon erre gyúrjuk ráJ)
Mi szimbolizálja a pénzt? Itt gondoljuk arra, amikor a pénz valódi értékkel bírt, aranyból készült, sok apró kerek csillogó dolog. Ennek analógiában tökéletesen megfelel a lencse, vagy a bab. Tehát az ezekből készült ételek jöhetnek.

Második legyen az egészség, szépségre vonatkozó penitenciák: reggel mosakodjuk friss kútvízben, hogy egész évben szépek maradjuk, ha nincs kút a közelben jó lesz egy ásványvizes arcpermet J Piros alma, ha már kiűzettünk a paradicsomból, legalább egészségesek legyünk. Ezt az alma dolgot nem értem, miért van így, hiszen az alma, mint a csábítás eszköze, nem éppen ezt juttatja eszembe, de lehet, hogy Éva almát evett és olyan szép lett, hogy… ha ebben hiszünk miért ne, tényleg jót tesz egy kis gyümölcs.
A szerelem: ez egy örök kérdés, ha van azért, ha nincs azért. Szilveszter éjszakáján, tehát 31-én öntsünk ólmot, ezzel egyrészt valamit belelátunk a kialakult formában, másrészt, hátha egyértelmű utalást találunk az éppen aktuális helyzet megoldására. Lehet ólomöntő készletet kapni (Lidl) innen jutott eszembe. A másik megoldás főzzünk gombócot, tegyünk bele neveket, tartalmazó cetlit, amelyik először feljön a víz tetejére, azzal a névvel rendelkező személy lehet a szerelem tárgya.
A piros színhez kötődik az egyik legklasszikusabb babona, miszerint ha meg akarod találni jövendőbelidet, akkor piros alsóneműt kell hordanod szilveszterkor. A babonában leginkább a spanyolok és a mexikóiak hisznek, de a latinok a legfőbb éltetői a létező babonának.

Szerencse, szerintem ez egy nagyon fontos tétel sok praktika vonatkozik rá, néhány a sok közül:
-         jót tesz a malac sült, a malac az orrával előre túrja a földet, tehát nyitja a lehetőségeket
-         szárnyast ne, mert hátrafelé kaparja a szerencsét, és könnyen elrepül
-         halat csak akkor, ha vízparton élünk és a mindennapi életünk része a víz, hiszen a pikkelyek a sokat szimbolizálják, vagy gondoljuk az aranyhalra és a három kívánságra. Ettől eltérő helyeken a partra vetett hal esete forog fenn, tehát gondoljuk meg, de a kaviár kivétel némi kis pezsgővel J
-         szerencsés, ha újév napján férfi lép először a házba (micsoda hímsoviniszta dolog ez!!:)) de én már hallottam olyanról, aki látott olyan helyet, ahol ezt igen komolyan vették.
-    nagyon szerencsés lesz egész évben az, aki először merít az új évben a kút vizéből.


Hozzávalók 4 személyre:

- 30 dkg burgonya
- 20 dkg lencse, vörös lencse
- 2-3 dl olaj

őrölt bors

- só

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 2 db tojás
- 1 dkg liszt
- 3 dl tejföl
-2 db babérlevél




A lencsét alaposan megmossuk, majd megfőzzük sót babérlevelet a 1 cikk fokhagymát teszünk a vízbe, ne főzzük túl éppen csak puha legyen. Ezután leszűrjük és kihűtjük. A burgonyát meghámozzuk, nyersen lereszeljük, és a tojással, a tejföllel meg a liszttel együtt a lencséhez keverjük. Sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a masszából tenyérnyi tócsnikat lapogatunk, s a forró zsiradékban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Hideg tejföllel, lila hagymával kínáljuk. Nagyon finom, kiadósabb italozás mellé kiváló, lehet újra melegíteni nem ront az ízén. Most ez lesz a mi szerencse lencseételünk:)



6 komment

Címkék: reggeli tudástár vegán

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr412620392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.12.30. 08:53:00

Én tegnap mustáros sertéscombbal kínáltam a fiúknak - áhított csönd, és "jé, nincs is lencseíze" volt a komment. És kicsit rágós lett a hús.... :D

Ízlésszindróma 2010.12.30. 08:53:00

Hűűű, ezt majd kipróbálom valamikor, nagyon jól hangzik!

Bianka 2010.12.30. 08:53:00

Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok

diobisztro 2010.12.30. 08:53:00

Tényleg nagyon finom gyorsan elkészül, egy új íz.
Apukám is repetázott belőle, pedig nem rajong az új ízekért.
Szerintem sikered lesz vele!

Nelli 2010.12.30. 08:53:00

Ez azt hiszem az én fiacskám kedvence lenne.Szereti a zöldségekből készült fasírt féléket.Köszönöm szépen a recit!:-)

diobisztro 2010.12.30. 08:53:00

Te Dóra így lehet, hogy Isa is megennék a lencsét... kipróbáljuk :D A.
süti beállítások módosítása