2010.12.14.
18:51

Írta: diobisztro

Miért jó a lazac?



Ez a lazac egy nagyon egyszerű recept, só, bors olíva olajon kisütve. Mindenből bőven mehet rá, citrommal meglocsolva, krumpli püré, pirítós, rukkola saláta és készen is van az ebéd, vagy a vacsora. Miért is jó, ha több halat eszünk, miért is jó nekünk a lazac? A viszonylag zsíros 100gr-ban 20 gr zsír található, ez magasabb, mint a pisztrángban vagy bármelyik más halban. Ez az olaj igen egészséges hiszen nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyekre az emberi szervezetnek anyagcsere-folyamataiban nagy szüksége van, azonban önmaga nem tud előállítani. Ezért rászorul a rendszeres bevitelre.  
Modern, táplálkozásunk igen szegény omega-3 zsírsavakban, ezért annak rendszeres bevitele, pl. halolajkapszulák formájában segít megelőzni a szív elzsírosodását, de természetesen a legjobb forrás a halhús fogyasztása. Ezért fontos, hogy felvegyük a napi menübe, ezeket az ételeket. A Floriolnak van egy új terméket, amely omega-3 zsírsavakkal dúsított, tehát ha egy ilyen olajban sütjük meg a halat a hatást fokozni tudjuk.Jó néhány tanulmány igazolja, hogy omega-3 zsírsavakkal csökkenthető a szívinfarktus rizikója, és halfogyasztással jót teszünk az ereinknek, keringésünknek. A lazacolaj megakadályozza, hogy a véralvadék lerakódjon az érfalon, ezáltal csökkenti az akut érelzáródás (trombózis, embólia) veszélyét és elősegíti a vér áramlását a legkisebb erekben, a kapillárisokban is. 

(forrás: Ideál)

Ami a halat olyan különlegessé teszi, az a benne található többszörösen telítetlen zsírsav. Az omega-3 zsírsavakhoz a halak planktonokon és rákokon keresztül jutnak, és képesek arra, hogy azok fontos zsírsavait saját működésükhöz felhasználják. 

A lazac fogyasztása túlmutat a látszólag sznob étel kategórián, nem kell nagy mennyiséget egyszerre megvásárolni, kivétel, ha akcióban kapunk, mert ragyogóan fagyasztható. A rendszerességen van a hangsúly a fogyasztásában. Jót tesz a bőrünknek, a vérnyomásunknak, javítja  a vérzsírszintet, kedvezően befolyásolja az allergiás reakciókat, a daganat képződést is gátolja. Ti tudtátok, hogy a cápák soha nem lesznek rákosak?
.....és azt tudtátok, hogy egy kifejlett lazac példány 150 cm és 36 kiló is lehet? Szóval nem a méret a lényeg, de mégis, a lazac egy túlélő típus:D










2 komment

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr612620377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.12.14. 18:51:00

No, igen erről el is feledkeztem:D

Bianka 2010.12.14. 18:51:00

Mert finoooom :)
süti beállítások módosítása