2010.12.02.
08:53

Írta: diobisztro

Muci féle profiterol


A profiterol ugyebár a mi szuper képviselőfánkunk rokona, mert mindkettő ún. égetett, azaz magas hőmérsékleten sütött tészta. Ez az a recept, ami nem az olyan individualista főzőnők, mint pl. én meg az anyukám (azaz mint az anyukám és én) terepe, mert ezeknél szigorúan be kell tartani az alapreceptet. Mármint a tésztánál - a tölteléknél aztán szárnyalhat a fantázia. Én életemben először Pesten, a Duna Plázában már majd 10 éve ettem egy Gelato del Corso nevű helyen - megvan vajon még? - profiterolt, és mondhatom, a rabjává váltam. Akkor még a hely tulajdonosától is kikuncsorogtam a termelő címét - valahol a Bécsi út környékén volt -, és több családi ünnepre hozattunk onnan profiterolt. Azóta, ha nagyon megkívánom, a Sparban szoktam venni - nem rossz, de azért az a másik (mint Poldi bácsi az Égig érő fűben - "Az a gyep, az a szép zöld gyep...." :))) az jobb volt. 

Aztán a múlt héten a nővérem (aki tulajdonképpen az unokanővérem, de olyan, mintha az igazi nővérem lenne, és amúgy is mindig szerettem volna középső lennni), aki nem Muci, hanem Juci, de mi Mucinak hívjuk, amit ő valószínűleg utál, meghívott minket ebédre, és akkor igen..., profiterolt csinált desszertnek! Ő nagy mákosguba meg paprikáscsirke mágus, de innentől a profiterol felkent papnője is. Mellékelem a fotókat, meg a receptjét annyi kiegészítéssel, hogy amennyiben a fotón lévő tálcán feliratokat láttok, az nem a véletlen műve: felcímkézte a lelkem a tálcákat, hogy tudjuk; melyik mivel van töltve.... Volt vaníliás-tejcsokis, vaníliás-keserű csokis, vaníliás-étcsokis-mascarponés meg fehércsokis-tejcsokis - nekem az első ízlett a legjobban, így annak kértem el a receptjét. Hát nem édes?? :))

Figyeljetek, mert a lenti receptből egy kisebb násznépnek elegendő profiterol lesz, mert elnézte a mennyiséget...!!
Hozzávalók:
Tésztához:
500g víz (0,5 l)
250g liszt
120g vaj
6 tojás
1/2 teáskanál só

Krémhez (belső krém)
4 tojás sárgája
100g cukor
100g liszt
1 l tej
1 vanília rúd

Krémhez (külső krém)
150g tortabevonó csoki
3 dl tejszín

A vizet a főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és felfőzzük az egészet, ügyelve arra, hogy ne forrjon hosszan. Az átszitált lisztet egyszerre adjuk hozzá, és keverjük ki gyorsan. Fontos, hogy a folyadékot a liszt teljesen magába szívja. Addig dolgozzunk, míg a tészta tökéletesen egynemű és csomómentes lesz. Főzzük a tésztát közepes lángon, míg enyhén sercegve el nem válik az edény falától és aljától. Terítsük szét a tésztát egy széles tálcán, hogy hamarabb lehűljön. Szedjük a még langyos tésztát egy tálba, és dolgozzuk hozzá a tojásokat egyesével egy dagasztófejjel ellátott dagasztógéppel. A tésztának egy sűrű krémre kell hasonlítania.
Töltsük a kész tésztát egy habzsákba - cső nélkül nyomjuk ki -, és formázzunk vele apró fánkokat egy kivajazott sütőlemezre, egymástól egyenlő távolságra, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt süssük meg 

Egy főzőüstben  a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az átszitált lisztet, és simára keverjük. A tejet felforraljuk a kettévágott vaníliarúddal. A tejet egy szűrőn át a tojásos masszára öntjük, és csomómentesre keverjük. A krémet lassú tűzön folyamatosan kevergetve lassan felforraljuk, vigyázva, hogy ne süljön le, ne csomósodjon össze, és ki se csapódjon. A forrás tartson legalább 3-4 percig. A krémet hűtsük le sűrűn kevergetve, nehogy megbőrösödjön.

Ha már a tészta és a krém is kihűlt, a fánkok alját kereszt alakban egy késsel szúrjuk fel (azaz készítsünk egy keresztet a süti aljába), majd a krémet vékony csövű habzsákba téve, töltsük meg a tésztákat.

A sárgakrémből kb. 250 g megmarad, ezt összekeverjük a gőz fölött megolvasztott csokival, majd a felvert tejszínnel. A fánkokat egyenként beleforgatjuk a krémbe. Egy lapos tálba tesszük, majd a tálat a hűtőbe.

A tölteléket készíthetjük felvert tejszínnel elkevert, rummal ízesített gesztenyemasszából is. A fehér csokis változat értelem szerűen fehér csokival készül :)  Különösen ekkora adag bazi munkás, de leborulnak majd nagyságod előtt :)) A tésztát (persze a krémek nélkül készítve ;)) töltheted sajtkrémmel is, és akkor egy szuper sós desszertet kapsz.

5 komment

Címkék: desszert édes

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr732620363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alonee 2010.12.02. 08:53:00

Ó hát persze. Emlékszem mikor Balambér fősámánt kérdeztem anno, merre lehet konzerv, nyereg alatt puhított húst venni, imígyen válaszolt. Menj Alonee fiam a Szekesfehervarra mene hodu utu rea és lásd két csillagfényü szümthükkel, hogy ott vala balra az nagy bazi Spar, hol Botond vezír győzze le az gonosz biztonsági őrt és végyed el méltóságod jelképét az nemes spar budget nyer.szár.húst és mellé vedd az pogányok kedvelt csemegéjét, nemes magyarok nyilait fenő Profiterolt, nem ám mindenféle vacak lekvárosat hanem a milka fehércsokist. Imígyen szólott Balambér és elment kalandozni valami jó kis rpg-be. Na szóval igen régen volt, bár emlékszem egy varázsgombát áruló holland hadvezérre is, akinek Odin volt a neve és egyben velociraptorfejet viselt.... na mindegy.

diobisztro 2010.12.02. 08:53:00

Örülök, hogy nektek is bejött... Alonee kedves, már olyan régóta lehet kapni a Sparosat? :)

alonee 2010.12.02. 08:53:00

Boldogult karcsú koromban, tehát a paleolitikumban, a Spar félét ettem és nagyon finom volt. A neve azonban borzalom, mintha egy P. Howard regényből lett volna átemelve, minden gasztroblogger őse Levin által. Profiterol légiós aki orosz knyáz és léggömbárus volt.... valami ilyesmi.Brrrrr.

Anikó 2010.12.02. 08:53:00

Vittem a recipét, imádom, soha nem tudok eleget enni belőle, nem tűnik borzasztónak az elkészítése, megpróbálkozom vele:-))))

Bianka 2010.12.02. 08:53:00

Nagyon finom, száz éve nem ettem
süti beállítások módosítása