2010.11.26.
10:17

Írta: diobisztro

Nosztalgia rakott krumpli


Mint már korábban írtam elkészült a savanyú káposztánk. A rakott krumpli egy hagyományos semmi extra párosítás a káposztával. Jellemzően ősszel, télen szoktuk főzni, az első adagot nagyjából akkor, amikor az új borunk elkészül. Van egy családias hangulata ennek a kajának, meleg, füstölt illatok, a friss bor íze. Az igazi jó rakott krumplinak stílusa van. Egy barátnőm igazi budai úrilány, aki ma már úrinő korba lépett, a szó szoros és átvitt értelmében, az ő konyhájukra nem jellemző ez az étel. Valamilyen furcsa módon neki egyedül a családban paraszti gyomra van, imádja, a zsíros kenyeret, a disznósajtot, hurkát, kolbászt, ehhez képest balerina vékonyságú nőszemély. Anyukám is kitűnő rakott krumplit csinál, de ez a lány verhetetlen ebben a műfajban. A hozzávalókat különös műgonddal válogatja, a bejáratott zöldséges, hentes, házi tejföl, szóval, ahogy az elő van írva. Ha nem találta meg az általa megfelelőnek tartott alapanyagot, hozzá sem fogott az ételhez. Ahogy ő hámozza, a főtt krumplit nem hámozza úgy senki. Azok a finom, kidolgozott mozdulatok, most is látom magam előtt, közben elegánsan kortyolt egyet kedvenc vörösborából, majd folytatja a főzést. Nagyon régen találkoztam vele, azt hiszem itt az ideje:) Ennyi „Proust” után, íme a recept:

Hozzávalók egy nagy adaghoz
1 kg krumpli
5-6 db főtt kemény tojás
1 szál jófajta füstölt kolbász, ne higgyük azt, hogy a gyenge minőségű is jó bele, egy jó íz stílust ad az ételnek
nagy pohár tejföl
1 kis pohár kefir
15 dkg nem túl zsíros szalonna.

A tojást, a krumplit meg-főzzük, kihűtjük, karikára vágjuk. A tepsiben egymásra rétegezzük a krumplit, a tojást, kolbászt, meglocsoljuk tejföl/kefir keverékével. Addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók, krumpli legyen a záró réteg, és bőven gazdagon locsoljuk meg tejföllel. Friss házi céklával, savanyú káposztával fenséges.

Ui. Speciel mi sima mezei lecsókolbásszal vagy virslivel is szoktuk csinálni, és semmi baj nincs vele :) és mi ki szoktuk vajazni a jénait pakolás előtt. Ja, és csak ennél a kajánál követem el a vétkek-vétkét, és a tejfölbe teszek egy kis vegetát... Mea culpa.... :) A.

6 komment

Címkék: rakottas

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr242620355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.11.26. 10:17:00

Tényleg, ezek után már én sem értem a saját kérdésem..... :))))

alonee 2010.11.26. 10:17:00

Óóóóó miért is fordult volna meg a fejében? Hiszen a férfiúi erények mintapéldánya vagyok. Sértődős, morgós, WoW függő, mérsékelten rendetlen. Szóval amilyenre a csajok vágynak. Jó, persze a tökéletestől még fényévekre járok pl. nem szoktam berúgni, részegen hőzöngeni mint a nagy példaképek. Nagyon sokat mesélek neki pl. a nagy csatákról, a World of Warcraftban, akár fél órákat is. Tündéri, ahogy a feszült figyelmet, a méla undorral palástolja. Na most tényleg, miért is tett volna virslit a rakott krumpliba?

diobisztro 2010.11.26. 10:17:00

Alonee, megkérdezném a nejedet, hogy ha ez nálad a virsli/rakott krumpli konzekvenciája, hányszor fordult meg a fejében, hogy belerakja mégis :))))) bocsika, de túúúl magas labda volt ez nekem :))

alonee 2010.11.26. 10:17:00

Mi csakis csabai kolbásszal, abból is amit mi csinálunk a fiammal. Füstről le és bumm. A klasszikus recepttől eltérve ajánlott a 0.2 dkg-val több paprika és a kicsivel több zsír/kg. Rakott krumpliba optimális. Házasságunk hajnalán a feleségem virslit akart beletenni. Majdnem váltunk.

diobisztro 2010.11.26. 10:17:00

Bianka, te olyan kis drága vagy! Köszönöm!
De gyanítom, te is profi vagy ebben a műfajban:)
süti beállítások módosítása