2010.11.11.
10:02

Írta: diobisztro

Az ecetről.....

Minap felbukkant egy reklám egy vízkőoldót népszerűsítve a mosógépekben, majd elmondja benne a bűbájos háziasszony, hogy az ecet a salátára való. Őszintén.... teljesen kiakadtam! Értem én...de nem szeretem.Mi a fene volt akkor, amikor ezek a szerek még nem léteztek, nem is volt élet, vagy mosógép vagy vízkő?A mai "modern" 21.század nekem arról szól, figyeljünk oda arra mit lehet másra, másképpen is felhasználni, mint ahogy megszoktuk, keressük meg azokat a dolgokat, amik jól működtek, és elfelejtettük őket. Én személy szerint használom az ecetet, fajtától függően amire való, csak azt tudom mondani remekül működik, nem vízköves a mosógép, nem fakulnak a színes ruhák, egy kiadós vacsora után remek ital egy almaecetes, mézes fröccs.
Kíváncsi lennék, ti mire használjátok az ecetet?

Néhány tipp a felhasználást illetően:

-az  altató
Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.
… mint szájszagűző
Aki kellemetlen szájszagtól szenved, egy pohár vízbe tegyen két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel. Aki pedig szereti az almaecet ízét, le is nyelheti, az almaecet segít rendet rakni a gyomorban is.
...mint izomlazító
Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.
…a szagtalanító
Legyen szó a cigaretta, a fokhagyma, a hal és egyéb intenzív szagokról, a szagos helyiségbe egy csészényi ecetet kell elhelyezni, az pár óra leforgása alatt közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti, aki például nem szereti, hogy cigiszagú a keze, mártsa ecetbe az ujjait, és máris megszabadult a kellemetlen szagoktól.
…a folttisztító
Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti - ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.
…a mosószer
Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes ruhák színei felfrissülnek. Ezen kívül az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nemcsak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat – tudjuk jól, az ecet erre is kiváló. Makacs foltok, szennyeződések esetén már mosás előtt érdemes ecetbe mártani a ruhaneműt.
…a tartósító
A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörli, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban penészednek.
…a szőnyegtisztító
Szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ami nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de azt atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja és a szőnyeg színét is felfrissíti.
...az univerzális tisztítószer
Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Ecetes vízzel érdemes tisztítani a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, és valamennyi háztartási berendezést – az ecet nemcsak csírátlanít, de makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után – ez utóbbi tulajdonságáért szeretik üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor bevetni. A megbarnult, megsárgult teás-és kávékannákat szintén ecettel kell átsúrolni, és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.
…vízkőoldó és penészölő
A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket.
A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.

10 komment

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr422620328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2010.11.11. 10:02:00

Anikó : ..és tényleg igaz, ez eszembe sem jutott!!
Köszi az emlékeztetőt!!!

István 2010.11.11. 10:02:00

1 db befőttesüveg
1 kupaknyi szódabikarbóna
0,5 L ecet

Jól elhelyezve hatásos lehet illetéktelen személyek megleckéztetésére, akik ott kutakodnak, ahol nem kellene :)

Anikó 2010.11.11. 10:02:00

Gyermekkoromban a nagymamám fürdés végén a kiskádban álva, leöntött langyos ecetes vízzel, amitől csodálatosan bársonyos bőröm lett, ezek után töröltek szárazra, soha semmilyen bőrbetegségem nem is volt.Hajmosáskor a samponozás és öblítések után az utolsó öblítés mindig langyos ecetes vízzel történt, amitől a fejbőröm tökéletesen rendben volt, soha nem volt korpás, plussz szép fényes volt a hajam a következő hajmosásig. Fertőtlenített. Most felnőtt koromban is így öblítem a hajam, és nem ecetszagú a szárítás után. Csillogó, fényes, egészséges a bőröm és a hajam is.

diobisztro 2010.11.11. 10:02:00

Igen,igen...már tudom milyen, véletlenül nem vagy érdekelt Zemplén, Cserehát felé? Azon a vidéken is készítek ezt az ételt. De jóó!

alonee 2010.11.11. 10:02:00

A kiszelka leves, ami egyébként igazi tót kaja és a benne lévő 'l' betűt az l és ly között kell ejteni.Nos, ez alapvetően egy savanyú, vese, velő leves, újabban nyelvet is tesznek bele. Ami lássuk be, olyan mintha a pápa mindig kelet felé fordulna ima közben. Ezt az egész miskulanciát vékonyra szeletelt lilahagymára és szintén vékonyra szeletelt száraz kenyérre ún. sznyitkára szedik rá. Nagyon feldobja ha disznóvágáskor, szemfüles módon némi disznógerincet mentünk meg a vérszomjas orjaleves frakciótól és később azt főzzük bele. Fagyasztásról ofc szó sem lehet. Téli ebédre, vacsorára remek.
Remekül ágyaz meg a második fogásnak, ami mi lenne más, mint egy kímélő kolbász-hurka-cigánka együttes a fitness jegyében. A záróakkord pedig legyen egy csepp disznótoros, hájas tészta. UUpsz az ecettől jutottam el idáig? Bocs.

diobisztro 2010.11.11. 10:02:00

Alexandra:..igen én is pontosan így gondolom, amit lehet oldjunk meg a legegyszerűbb módon.Ráadásul nem kell mindenféle flakonokat tárolni.
Én például a króm csaptelepekre, és a tusoló fejében is szoktam almaecetes oldatot befújni, száraz ronggyal letörölöm, fényes, baktérium mentes övezet:))

diobisztro 2010.11.11. 10:02:00

Alonee:hmmm....afrozidiákum:))hacsaknem egy áttivornyázott éjszaka után:)))az a bizonyos kiszelka leves, hogy kell ezt elképzelni, egy savanyú tojás leves, vagy káposzta leves???

Alexandra 2010.11.11. 10:02:00

Na igen, az olcsó ecetet én sem az ételbe teszem, az nem arra való. Viszont mindig azt teszem az öblítő helyére, azzal mosok fel, azzal mosom az ablakot, a csempét, stb.
A hangyák ellen is hasznosnak tartom.
Az almaecet pedig a szemölcs eltávolítására is jó (együtt a fokhagymával).
És bizony mennyivel olcsóbb az ecet, mint az a rengeteg vegyszer, ami csak károsítja a környezetet!

alonee 2010.11.11. 10:02:00

Boldogult gyerekkoromban, egy remek, strandon elkapott gombás fertőzést kúráltak sikeresen ecettel. Cseperedve, tinédzser koromban elkövetett tivornyák, macskajaj elleni szupergyógyszere volt a vörösborecet/jegesvíz kombó. Később pánikbetegség roham esetén alkalmaztam, sokkolónak pár korty erejéig. Megittam és mire a szőr lelapult a hátamon, komplett szívrohamok szűntek meg, átadva helyüket a hypochondriából adódó andalító és megszokott halálos betegségeknek. Ennyit az ecetről, állítólag legendák szerint kajákhoz is használják. Anyukám, csodálatos kiszelka levesének elengedhetelen összetevője, bocs ' gasztrobloggerül' afrodiziákuma az ecet.

Anna Smith 2013.03.23. 19:33:29

Igen, az ecet megöli a mikroszkópikus gombákat is..érdemes penészekre is alkalmazni
www.szonyegtisztitas.hu
süti beállítások módosítása