2010.10.13.
11:05

Írta: diobisztro

Náthás időszakban betegek eledele - borjúbecsinált

Anyósom ideiglenesen nálunk állomásozik, és azon vacilláltunk, mit főzzünk ebédre, ami könnyű, és esélyes arra, hogy megegye a gyerek Aztán egyik este valamelyik főzős műsorban azon moralizáltak, hogy mennyire kikopott a magyar konyhából a becsinált, pedig régen milyen sokan főzték, pl. betegeknek. Anyósomnak is beugrott, hogy amikor ők kicsik voltak és betegek, a nagymamája mindig becsináltat főzött nekik. Aztán elruccantunk a Sparba, és kiszúrtunk egy nagyon aprócska borjú comb darabot a hűtőben - lecsaptunk rá azért, hogy a mostanság elég válogatós, viszont kissé náthás trónörökösnek főzzünk akkor egy becsináltat. Maga az elkészítése nem egy komplikált eset, az íze pedig fenomenális. Vagy csak nagyon éhes voltam, de tényleg ütős. A borjú husi pedig zsenge és omlós (igyekeztem nem belegondolni, hogy a borjú gyerekmarha, pedig a gyerek kérdés minden aspektusát eléggé túlreagálom mostanság). Szóval a recept kb. egy felnőtt és egy másfél éves részére a következő:
Hozzávalók
33dkg borjú comb (akkora volt a darab, csak azért ennyi)
1 szál s. répa
1 szál f. répa (ez jó hosszú volt)
(lehet még zsenge karalábé is, de az nekünk nem volt itthon most)
1 kis fej hagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek mangalica zsír
1/2 paprika
1 kis paradicsom
1 kk piros paprika
1 tojás sárgája
1dl főzőtejszín
só, bors, fél leveskocka, liszt
sok petrezselyem
Zsíron üvegesre pároljuk a nagyon apró kockára vágott hagymát, rádobjuk a szintén apró kockára vágott húst, majd a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, kevergetjük addig, amíg el nem fövi a levét (amit a hús enged ki magából). Ekkor rászórjuk a piros paprikát, és felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd rádobjuk az apró kockára vágott zöldségeket, a fűszereket és a leveskockát, és pároljuk tovább az egészet együtt. Amikor megpuhul a hús, kiszedjük a levéből a húst és a zöldségeket, kicsit hűlni hagyjuk a serpenyőben lévő levet, beletesszük a tojás sárgáját, összekeverjük, majd ráöntjük az 1dl tejszín - 1 kk liszt keverékét, felfőzzük, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. Ahogy ez megvan, visszarakjuk a serpenyőbe a húst és a zöldséget, összekavarjuk, összerottyan, és kész. Ha nem betegnek készül, akkor tehetünk bele tárkonyt vagy majoránnát is. Mivel ez igazán egy sűrűbb leves, köretet nem nagyon adunk hozzá, bár mivel a gyerek tésztarajongó, ezért ő ezt kapott mellé.

Szólj hozzá!

Címkék: borjú

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr802620296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása