2011.01.03.
09:34

Írta: diobisztro

A hét napjai és az idő

Üdvözlünk kedves olvasó 2011-ben! 



Boldog Újévet kívánok az új esztendőbe!
Fehér kenyér dagadjon a nyárfateknőbe!
Hús, kenyér és ruha legyen mindig bőven,
A patikát felejtsük el az új esztendőbe!

(felvidéki, Ipoly menti palócok újévi köszöntője)










Idén - vagy tavaly?! - Szilveszter volt az első alkalom életemben, hogy nem fogadtam meg semmit: elfelejtettem... Ittunk pezsgőt, dumáltunk, néztük a soroksáriak tűzijátékát, bementem a gyereknek is boldog újévet kívánni, aztán valahogy elsikkadt. Stresszmentes évre számítok  - nem lesz rajtam a fogadalom gerjesztette nyomás, azt tehetek, amihez kedvem van, és nem kell görcsölnöm, hogy mit ígértem, és mit nem fogok megtartani belőle.....:) 

A mai nap amúgy nagy izgalomba telik számomra, Kriszta/Shiraz barátném Izraelben ma hozza világra az ikreit! Naggyon szorítok neki, meg a kicsiknek (akik ahhoz képest, hogy ikrek, elvileg nem is annyira kicsik; bár anyukám megjegyezte, hogy ő 3,7kg-val, az öccse meg 4 kg fölött született 4 óra és majd 100 km eltéréssel, így az elvileg 3 kg körüli ikrek súlya pont normális :)), meg persze Shlominak. Annyira izgult, hogy nem tudtak aludni, és hajnalban még fotós emailt küldött magáról a kérésemre :) Halvány elképzelése sincs, mi vár rá :)))


Az év első bejegyzése az időről szól majd: Isa a névnapjára aputól kapott egy érdekes adatokkal teli Reader's Digest könyvet, így majd sokat hivatkozom belőle :)


Az angolszász oldalon a hét napjait a germán istenekről (akik ezt a keltáktól vették át, mint sokmindent) és persze az égitestekről nevezték el. Ők ugyebár vasárnappal kezdik a hetet, így akkor ebben a sorrendben a névadók:



SUNDAY: Nap
MONDAY: Hold
TUESDAY: Tiw hadisten
WEDNESDAY: Odin főisten
THURSDAY: Thor villámisten
FRIDAY: Odin felesége Frida
SATURDAY: Szaturnusz bolygó





Nálunk kicsit profánabb a helyzet, a régi istenek helyett - látjátok, István király monoteista törekvései rátették a kezüket a napok elnevezésére is, semmi hangzatos istennév :) - inkább funkció után neveztük el a napokat, meg persze a szomszédok nyomására :)):


HÉTFŐ: a hét feje, az első  nap
KEDD: ómagyar ketüdi (kettő) szóból ered
SZERDA: szláv streda szóból ered
CSÜTÖRTÖK: szláv štvrtok szóból ered
PÉNTEK: szláv piatok szóból ered
SZOMBAT: a héber sabbath (pihenőnap), vagy mások szerint a szláv sobota szóból ered
VASÁRNAP: vásárnap, a heti vásár napja.




És akkor még az időről: a mai naptár XIII. Gergely pápa 1582-es naptárreformja után 1587-ben lépett nálunk életbe, azonban a polgári év és az egyházi év kezdete (január 1., illetve advent) a mai napig nem azonos, ezért tapasztaljuk a hiedelmek kettőzését (azaz sokszor duplázódnak az évkezdő szokások. Pl. régen karácsony első napja és január 2. között már tilos volt mosni, vagy Dóra lencsemágiája sem újévhez köthető stb.). És pl. a IV. századig Vízkeresztkor (január 6.) ünnepelték Jézus születésének napját és az újév kezdetét is (ami megmaradt az ortodox egyházaknál a mai napig). Ja igen, hogy azért újév napját is ünnepeljék a katolikusok, ehhez a naphoz rendelte az egyház Jézus körbemetélésének napját. Hm. Ebbe sosem gondoltam bele, mármint hogy Jézus körbe volt metélve. Vagy bármi ilyesmi.... Bár van benne ráció, mert emlékeim szerint a gyerekeket tényleg a nyolcadik napon metélik körbe. Ezen a napon ünnepli az egyház Szűz Máriát is, innen is ered az egész hónap elnevezése. Amúgy már a pogány Rómában is bulival ünnepelték az évkezdetet a kétarcú Janus tiszteletére, és a fennmaradt jókívánságok mondásán felül ajándékot is adtak ekkor egymásnak.

És végül: a bukovinai magyarok szerint "Ha újesztendő napján szép fényes üdő van, az jó esztendőt jelent" (Jeles napok, ünnepi szokások, Planétás Budapest 1997) - bízom benne, hogy mindenkinél sütött a nap elsején! BOLDOG ÚJÉVET MINDENKINEK, olvassatok, és kommenteljetek (ez úgy hangzott, mint amit régen mondtak: sokasodjatok és gyarapodjatok :)). BUÉK!

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr562620397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása