2010.08.04.
12:11

Írta: diobisztro

Diós, juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg liszt (lehet rétes, sima liszt vegyesen),
1 tojás,
25 dkg vaj/margarin vagy esetleg zsír (lényeg 2 féle zsiradék),
2 dl natúr joghurt,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
1 kk cukor,
1 ek só,
10 dkg juhtúró,
1 tojás a kenéshez, durvára vágott dió a tetejére.


Valaki vagy tud pogácsát sütni, vagy nem én a „vagy nem”, de nem hagyott nyugodni ez a helyzet; mivel kelt tésztában "jó vagyok" gondoltam, kipróbálom ezt a receptet. Nem lettem sokkal okosabb, a kelt tésztám kiváló, lehet, hogy tudok-e pogácsát süti?? hmmmm... ez továbbra is kérdés:)))

Elkészítés: a tészta hozzávalóit a juhtúró nélkül dagasztjuk, kelesztjük. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, rászórjuk a juhtúrót, feltekerjük, a tekercset nyújtófával kissé ellapítjuk, ketté hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Ezt a műveletet - nyújt - hajtogat - 20 perc pihentet - kétszer ajánlott elvégezni. A hajtogatás adja a tészta foszlósságát, érdemes türelmesnek lenni:))) Ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle, tojással megkenjük, diót szórunk rá, 190 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Ha új a sütő, ne kezdjük a felavatást pogácsasütéssel, mert az első adag kísérleti munkának minősül:)

A következő sütésnél 15-20 dkg juhtúrót fogok használni a dominánsabb íz miatt. A végeredmény rendben volt, nem dőlt el a tészta, kellően "levelesre" sikerült. A kész állapotról elfejtettem képeket készíteni, olyan lelkes voltam, annyira örültem a látványnak hogy gyorsan mindenkit kóstolásra biztattam, és lekötötte a figyelmem a kritika:)))

Főzelék mellé kiváló kísérő, de körözöttel töltve sörrel is jól kiegészítik egymást.

1 komment

Címkék: desszert sós

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr392620257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabriella 2010.08.04. 12:11:00

Kedves Hölgyek!
Üdvözlöm az ötletet, aki szeret főzni, az bújja az ilyen és ehhez hasonló oldalakat. Egyszóval örülök ennek a Dió Bisztrónak és egyben gratulálok hozzá!
Mégis, engedjetek meg egy megjegyzést: ha már másoknak készítünk írásos anyagokat, a mi esetünkben recepteket, főzési tanácsokat, figyeljünk a helyesírásra és a nyelvhelyességre! Bizony ide elkelne egy nyelvi lektor!
Ettől függetlenül sok sikert kívánok!
Ébel-Udvari Gabriella
süti beállítások módosítása