2010.12.03.
08:16

Írta: diobisztro

Rakott zöldbab á'la Saci

Összejárunk a lakóparkban a csajokkal-férjekkel-gyerekekkel. Általában nálunk vagyunk, de Sacit most meg-szállta a jólélek, és nála ran-dalírozhattunk - a nővérem szuper minimál lakásának a rendje vetekszik Saciék laká-sáéval, pedig ott is van egy lassan három éves leány-gyermek - én ilyenkor mindig megemelem a kalapomat, mert ők ezt olyan lazán csinálják, én meg széjjel takarítom magam... Az összeröffenés apropója Saci féle, széles metélttel készített vargabéles volt, de az oldalvizeken beevezett a rakott zöldbab is, mert Saci kicsit túlméretezte maguknak a vacsorát. Aztán persze ottfelejtettem a receptet, de volt olyan drága - mert szeret, azt mondta, pedig dehogy, csak nyomtatásban akarta látni a jó kis receptjét :)) -, és utánam küldte, így megosztom veletek  is. Gyors ebéd, és tényleg nagyon finom - a rakott kelre hajaz, így aki azt szereti, ezt is gyorsan összerakja...

Hozzávalók kb. 6 személyre:
1 kg sparos fagyasztott zöldbab
0,5 kg darált hús (ízlés szerint)
2 dl rizs
1 nagy fej lilahagyma
10 dkg bacon
olivaolaj
3 tojás
3 dl tejföl és 2 - 3 ek tejszín
só, bors, pirospaprika
20 dkg reszelt trappista


Sós vízben puhára főzzük a babot, és külön megfőzzük a rizst. Amíg ezek készülnek, közben elkészítjük a pörköltalapot egy sperpenyőben: olivaolajon megpároljuk az apró kockákra vágott lila hagymát hozzáadjuk a bacon-t és pár perc múlva a darált húst - sózzuk, borsozzuk, majd ha lesütöttük, megszórjuk pirospaprikával (tehetünk bele, egy fél ek. gulyáskrémet is). Ezek után felöntjük 2 dl vízzel, és hagyjuk főni, hogy pörköltnyi szaftja maradjon. Amint kész a rizs, összekeverjük a hússal.

A 3 tojást összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel. Kivajazunk egy jénait és a bab felét beletesszük, a tojásos tejföl felét kanállal rácsurgatjuk, hogy mindenhová jusson, majd rá a rizseshúst, és újra a babot, majd a megmaradt tojásos tejfölt, és gazdagon megszórjuk sajttal. 175 fokon 30-40 percig aranybarnára sütjük.

Ha valaki tud vékony fiókba való evőeszköztartót, jelezze, mert szegény Saci lakásának ez a fiók az Achilles sarka :))

1 komment

Címkék: rakottas

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr612620364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bianka 2010.12.03. 08:16:00

Nagyon guszta
süti beállítások módosítása