2011.01.21.
21:54

Írta: diobisztro

Az én kamrám az én sufnim

Az egész ötlet Niki barátnémból indult ki - nem tőle, hanem miatta. Nikinek nagyon édes lakása van egy nagyon édes, elegáns kis konyhával. Amiben nem főz (mármint eddig, mert mostanság más szelek fújdogálnak az életében :)).  Dóra ex-barátném is ilyen volt: a konyhájában cukor, búzadara, só, meg mézes fűszerkeverék volt csak (egy ezer év előtti süti sütésből ott ragadva), a hűtőjében joghurt, meg olyan sajt, amit még az 5 éve elköltözött albérlő hagyott ott (ezt az öccse mondta :)) - szegény édesapjának kellett a sarki kisboltból alapszintre felhozni a kamráját, hogy legalább egy lecsót össze tudjon ütni hozott alapanyagokból (Géza bácsi felháborodott feje, amint ezt mesélte, azóta is sokszor csal mosolyt a képemre:)).

De elgondolkodtam ezen - mármint mindenki csináltat otthonra konyhát, mert a konyha a lakás része, és így szocializáltak bennünket, de nagyon keveset vagyunk benne (én sem voltam másképp): mert dolgozunk, mert nem szeretünk főzni, vagy nincs kinek, vagy nem tudunk, vagy mert egyszerűbb étteremben enni, vagy mert nincs hozzá kedvünk. Ha viszont megszáll minket az ihlet (vagy a szerelem, vagy kommandószerűen beesnek anyánkék), akkor azért jó, ha van pár alap darab, amihez vészhelyzetben nyúlni tudunk.

A papa sufnija olyan, mint egy szentély (ilyen volt nagyapámé is, sőt!): élére állított szerszámok, patikatisztaság, rend, béke és nyugalom. És amikor a mama megkérdezi, hogy "Béla, mit csinálsz?!" - a sztoikus válasz: "Takarítom a sufnit". Bármikor és állandóan.... :) Imád ott lenni, az a papa fedezéke: bármi kell a szereléshez, javításhoz, a papának az tuti van - csak be kell nyúlni a  helyére, és ripsz-ropsz, ami elromlik, megjavul :) 

Végiggondoltam az én spájzomat, és úgy gondoltam, megosztom veletek a tartalmát, mert remélem, ennyi év után kicsit hasonlít a papa sufnijára - a félreértések elkerülése végett: nálam sem volt ez mindig így, de Kornél, a papa heti kétszeri látogatásai, illetve anyósomék hosszabb ittléte olyan helyzetet teremtett, hogy mostanság nem férek a spájzomban. Mert minden van, csak a hely nem nő hozzá.... A lista persze kedv és főzési kultúra szerint tovább bővíthető; tényleg csak azokat tartalmazza, amik alap darabok a konyhában (mármint szerintem, és a papa szerint és Dóra szerint) - és kb. 1,5 évente ezzel a listával csak el kell megint slattyognod a boltba, hogy a lejárt dolgok helyett újat vegyél :)

Mennyiségeket és eszközöket nem írok, azt döntse el ki-ki maga :) És persze azért feltételezi a lista, hogy reggelizel otthon, így a vaj pl. nincs a listán. Cizellálhatjuk tovább is, de ez tényleg csak egy alap.

  • Sima liszt
  • Kristály cukor
  • Sütőpor
  • Porélesztő
  • Étolaj
  • Olíva olaj
  • Rizs A
  • Ecet 20%-os
  • Üveges mustár
  • Tojás
  • Üveges ketchup vagy paradicsom konzerv
  • Fűszerek:
    • Asztali só
    • Fekete bors 
    • Szerecsen dió
    • Fahéj
    • Piros paprika
    • Vegeta (bocs!)
    • Kakukkfű
    • Majoránna
    • Bazsalikom
    • Kömény
    • Babérlevél
    • Petrezselyem
    • Szódabikarbóna
  • Tartós tej
  • Szénsavas ásványvíz
  • Száraztészta
  • Zsemlemorzsa
  • Búzadara
  • Üveges gomba
  • Étcsoki
  • Vanília rúd
  • Főzős pudingpor
  • Vöröshagyma
  • Foghagyma
  • Krumpli
  • Sárgabarack lekvár
  • Tonhal konzerv natúr
  • Kakaó: nes és sima holland
  • Dió, mogyoró, mák, mandula, szárított gyümölcs
  • Leveles tészta 

5 komment

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr42620415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobisztro 2011.01.21. 21:54:00

hááát én megnéztem a bonbonjaidat, de ahhoz nekem nagyobb lendület kellene, mint ami most van :) addig is csöndben irigykedem. :)))) persze pálinka nekünk is van - Dóra apukája nagy mágus barack pálinkában, ám ha orvosság, akkor inkább a bor :))) meg a csoki.... :)

Erinacea 2011.01.21. 21:54:00

A rosé nálam is toplistás, és épp most ittam egy kis portugiesert :) Még csendben megsúgom, hogy Apa pálinkájából is mindig van a mindentelnyelőben, mert az jó orvosságnak is, meg remek bonbonokhoz :))

diobisztro 2011.01.21. 21:54:00

Köszi mindkettőtöknek :) nálunk csak a kicsi miatt van tartós tej, ha véletlenül kifogynánk a rendesből meg persze a palacsinta miatt (emiatt van szénsavas víz is) :) a nővéremnek sincs kamrája, de van kamraszekrénye, ő így hívja a mindent elnyelőt, és nála egész jól funkcionál. Neskakaó a leveles tésztás süti miatt van, és mint látod, bor az nálunk is van feszt :) nekem a rosén kívűl most nagy kedvencem a portugeser :)

Erinacea 2011.01.21. 21:54:00

Nekem sajna nincs kamrám, csak egy jó nagy szekrény a konyhában pluszban (mindentelnyelő a beceneve), ami kb. kamrafunkcióban van. Jó kis lista :) Elgondolkodtam az enyémen is, abban nincs vegeta, üveges gomba, meg nes-kakaó:) De pl. nem tudom elképzelni, hogy ne legyen otthon egy-két üveg jóféle bor, arra bármikor szüksége lehet - akár főzni, akár egy könnyű vacsihoz :)

Bianka 2011.01.21. 21:54:00

Nagyon aranyos kis kamrád van. Az enyém is kicsike, viszont meg nem mutatnám annyira zsúfolt és nagy a káosz, de pont azért találok meg benne mindent. Én a fűszereket, a használatban lévő olajat a konyhában tartom, a kenceficéket a hűtőben, és tejet is mert nem tartósat veszek.
A többi, mint liszt, cukor, bontatlan olaj, ecet, tészták és sok más egyéb kamrában.
Tetszett az írás :)
süti beállítások módosítása