2011.01.07.
01:18

Írta: diobisztro

Vízkereszt, vagy amit akartok ...

Ma van Vízkereszt napja, mával zárul a karácsonyi ünnepkör, és kezdődik a farsangi időszak, így tessék leszedni a karácsonyfákat :) 

Mint már említettem volt itt, ez az egyik legrégebbi egyházi ünnep, és IV. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját meg az évkezdetet is (aztán Jézus születésnapját áttették az akkor nagy népszerűségnek örvendő Mithras napisten születésnapjára (dec. 25.). Ezen a napon három eseményt ünnepelnek a keresztény egyházak: a napkeleti bölcsek vagy más néven háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus gyermekkorát a Jordánban történt megkeresz-telkedéséig (vízkereszt), valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn (amikor Jézus a vizet borrá változtatta).  


Liturgikus vízszentelést végeznek Vízkereszt előtti napon (vízkereszt vigiliáján), és a hívek nagyobb edényekben haza hordják a szenteltvizet, hogy  meghintsék a ház földjét, istállókat, jószágot, szoba belsejét stb. azért, hogy rossz szellem ne ártson, és Isten áldása legyen a házon. A szenteltvíznek tehát mágikus erőt tulajdonítanak: gyógyító, gonosz űző, romlást megelőző  (mi is kaptunk egy üveggel a mamától). 


A víz és a tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés, vagy koleda (adománygyűjtés, mivel a házszentelésért adomány járt az egyháznak), amikor megszentelt krétával az ajtóra felírtak az évszámot és a három királyok nevének betűit. Úgy vélték, ez megvéd a boszorkányoktól és a villámcsapástól. Amióta itt lakunk (jó 7 éve) készülünk lakásszentelésre, de valahogy mindig elsikkadt. Talán ma végre megbeszéljük az atyával :)


Ehhez a naphoz tartozó időjárásjóslás: "Ha vízkereszt vizet ereszt, ízikedet padra rekeszt" (azaz amennyiben esik az eső, a tüzelőnek használt takarmánymaradékot el kell zárni a padlásra).

2 komment

Címkék: tudástár

A bejegyzés trackback címe:

https://diobisztro.blog.hu/api/trackback/id/tr22620403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vida Ági 2011.01.07. 01:18:00

Jó kis poszt! Meg is osztom :)
süti beállítások módosítása